Liczba postów : 5542
Dołączył/a : 29/08/2012
| Temat: Re: Drugie urodziny forum Pią Sie 22 2014, 10:44 | |
| W konkursie wzięły udział tylko dwie osoby. Obie prace były jednak bardzo ładne. Po długich na radach zdecydowaliśmy co do miejsc: I Miejsce, Laura -> Wiecznie działająca zniżka w sklepie z bronią wynosząca 5%, 10 PD, 5.000 klejnotów + 3.000 klejnotów za udział II Miejsce, Never Winter -> 10 PD, 5.000 klejnotów + 3.000 klejnotów za wzięcie udziału A oto zwycięskie prace: Laura - Spoiler:
Dawno, dawno temu przypadkiem trafiłam na to forum… Zacznijmy może od rzeczy, które widać na pierwszy rzut oka... Grafika na forum nie należy do tych, które straszą masą kodów czy wyskakującymi okienkami. Jest utrzymana w miarę neutralnych kolorach, dzięki czemu nie męczy w znaczny sposób oczu podczas przesiadywania. Ilość obrazków na stronie głównej została ograniczona do minimum, co w moim przypadku uznaję za wielki plus. Niestety ten dość dobry efekt psuje stopka z banerami, która jest nieuporządkowana oraz zaniedbana, co można zauważyć po wejściu w temat z reklamą. W szablonie brakuje także większego nawiązania do oryginalnej mangi autorstwa Mashimy. Jedna smutna (i brzydka) Mavis to zdecydowanie za mało, jak na tak długie forum. Zachęcona lub zniechęcona, jako nowy gracz, postanawiam jednak drążyć dalej i może zapoznać się bliżej z treścią forum. Na dobry początek sięgam po regulamin ogólny, żeby wiedzieć, co mi wolno. Zazwyczaj nie mam problemów z jego znalezieniem, jednak w tym wypadku musiałam trochę się naklikać, by go odnaleźć. Przykrycie przez Regulamin Walk z pewnością nie działa na korzyść forum. Brakuje także jego ogólnego podczepienia, by był widoczny w większości działów. Sam w sobie jest dość jasny i klarowny. Nie brakuje w nim żadnych punktów, ani też zbytniego rygoru, co uważam za zaletę. Niestety dalej nie jest już tak dobrze. Po zapoznaniu się z prawną stroną chciałabym dowiedzieć się co nieco o obecnej fabule. Dział Historia zawiera kilka tematów, które z łatwością dałoby się skleić w jedną całość. Na podobną chorobę cierpi także reszta działów związanych z Encyklopedią. Sama fabuła na początku czytania nie wydaje się być zbytnio skomplikowana, co pomaga nieco wczuć się w forum. Odejście od oryginału ma jednak swoje plusy i minusy. Własnoręczne kształtowanie świata daje duży popis możliwości zarówno dla MG jak i samych graczy, jednak osoby szukające w FTPM klimatu towarzyszącemu mandze, gdzie nakama i plucie ogniem było najważniejszym elementem, z pewnością będą mocno zawiedzeni. Wszystko da się jednak znieść. Po ogarnięciu obecnych zdarzeń oraz krain sąsiadujących z Fiore mam już pomysł na postać… Może przydałoby się założyć KP? Kartoteka niestety znajduje się w podobnym stanie jak Encyklopedia. Dla osoby nowej na forum jest bardzo chaotyczna. Na szczęście tym razem najważniejszy element (wzór KP) został umieszczony na samym wierzchu. Pisanie własnej Karty Postaci w większości nie jest żadnym wyzwaniem. Wzór jest prosty i czytelny, zapisanie go w bbcode z pewnością działa na plus. Wszystkie pola zostały też dokładnie wytłumaczone. Część opisowa, która zależy tylko od mojej wyobraźni, nie sprawi żadnych problemów, choć, nie powiem, brakuje mi pola „Innne”, gdzie można by wpisać np. choroby postaci czy inne ważne rzeczy, które nie kwalifikują się w pozostałe kategorie. Schodki zaczynają się, gdy chcę się zająć swoją magią oraz dobytkiem. Jako osoba lubiąca w miarę logiczne wyjaśnienia ubolewam nad faktem, że, dla przykładu, jako syn bogatego szlachcica, mam do dyspozycji tyle samo środków, co chłop z mojej prowincji. Oczywiście ma to pomóc nowym graczom, by każdy z nich mógł wystartować z takimi samymi szansami, jednak można to było rozwiązać w nieco inny sposób. Dalej jest jeszcze gorzej. Ze smutkiem znowu powracam do Encyklopedii... ...gdzie czeka mnie przeprawka z magią… Na początek może weźmy temat ogólny, który należy chyba do jednych z najdłuższych. Zawiera w sobie dużo istotnych informacji i żadna z nich nie może zostać pominięta. Z pewnością brakuje mi spisu treści z odnośnikami na samym jego początku. Dla początkujących graczy nie jest może to aż tak ważny element, ale ja, jako już stary wyjadacz i osoba z dość dziurawą pamięcią, odczuwam znaczny jego brak, gdy próbuję odnaleźć sam koszt MM zaklęć. Wiele rzeczy w temacie, ale także dziale o Magii, dubluje się (np. informacje o Drugim Źródle czy PWM), z czego czasami są to informacje rozbieżne, które wprowadzają niepotrzebny zamęt. Na pochwałę za to z pewnością zasługuje poddział opisujący magię Gwiezdnych Duchów, który został zrobiony dość schludnie i przejrzyście. Jestem dzielna! Udaje mi się napisać KP, ale… ...mam mały problem. Tylko gdzie ja znajdę kontakt do właściwej osoby? Odpowiedź nasuwa mi się sama: Encyklopedia albo Regulamin, bo tam zazwyczaj są umieszczane takie rzeczy. Tylko… Ich nie ma. Zamiast tego muszę udać się do Ogłoszeń, gdzie, moje serce przeżywa kolejny zawał. Myśleliście, że tematy o magii to chaos, zniszczenie i słodkie szczeniaczki? Toście nie widzieli Ogłoszeń, które stanowią wręcz synonim tych słów. Tematy są pomieszane, dział nieprzejrzysty, a wszystko na dodatek przykryte pajęczynką. Najlepszym przykładem będą… zmiany w broni palnej! Temat powstały 20 lutego! Nadal widnieje w Ogłoszeniach, zamiast zostać przeniesionym do Encyklopedii, gdzie z pewnością jest jego miejsce. To samo tyczy się wszelakich informacji o innych zmianach jakie zaszły w przeciągu ostatnich kilku miesięcy. Brak zbiorczego tematu z pytaniami czy pomocą, gdzie gracze nowi mogliby rozwiać swoje wątpliwości. Za to mamy zaśmiecone tematy o zmianach, przez co muszę przebrnąć przez dwie strony zamiast jednej. Dodatkowo mamy zupełnie niepotrzebne i przestarzałe pod fora (Misje Offtopowe, DJWF?!). Ale mam dużo szczęścia i ten poszukiwany mod mi pomógł. Ba! Dostałam nawet akcept i to w dość szybkim czasie. Teraz fajnie by było wkroczyć na fabułę, nieprawdaż? Wybiera przypadkowy temat… I może jeszcze jeden… A może jeszcze tak z dwa… Po przewertowaniu tak z połowy części fabularnej nie mam się do czego przyczepić! Większość tematów jest opisana dość dobrze, sami gracze też nie pozostawiają żadnych niedociągnięć. Posty zawsze przekraczają te wymagane minimum i są napisane dość dobrym stylem. Nie mnie osądzać, czy to zasługa użytkowników czy tych z góry, jednak jestem pewna, że jeżeli udałoby mi się z kimś popisać, to byłabym zadowolona. Ale możliwe, że nie będę, choć to wszystko zależy jedynie od mojej osoby. Forum to nie jest dla zamkniętej grupy, ale nieraz można odczuć, że jednak się tutaj nie pasuje, szczególnie jako nowy użytkownik. Gracze są ze sobą dość blisko (co jest zawsze bardziej na plus niż minus) i zazwyczaj pomogą w drobnych sprawach poprzez CB, jednak osoby nieśmiałe mogą mieć z tym małe problemy, choć, jak podkreślam, wszystko zależy od osoby. Bywają jednak nie raz problemy, choć zazwyczaj niezależne od graczy. Czasami na odpis MG trzeba czekać dość długi czas, a członkowie ekipy nie zawsze znajdują chwilę dla swoich graczy (ostatnimi czasy dość dużo jest nieobecności). Największe schody dotychczas napotkałam… próbując znaleźć sędzię do walki Off Topowej. Jakoś niewiele osób jest chętnych, by rozstrzygać, kto lepiej kopie, a same tematy często zostają porzucone. Rekompensuje to w pewnym stopniu prowadzona fabuła. Jest w większości oryginalnym pomysłem każdego z Mistrzów. Liczne Arc’i i misje z pewnością wciągną graczy w świat forum. Wypadałoby jeszcze wspomnieć o kilku innych, już nie tak ważnych rzeczach. Należy do nich przede wszystkim forumowa gazetka (Fiore News), która nie była aktualizowana od lutego. Nie świadczy to za dobrze o forum. Zamiast tego na szczęście możemy uraczyć się projektem jedno z graczy (Pozdrawiam Kiri!), który w pełni zastępuję „papierowe wydanie”. Mowa tu oczywiście o słynnym (lub nie) Radiu Fiore, które to podobno jest źródłem krzyku wielu niewinnych panien. Inicjatywa z pewnością pozytywna wywołuje podczas słuchania uśmiech na mej twarzy i to niejednokrotnie. Dawno, dawno temu przypadkiem trafiłam na to forum… Wtedy nie było ono aż tak rozbudowane i z pewnością było znacznie mniejsze. Po wielu zmianach jego obecna forma nadal nie jest idealna, jednak z pewnością jest to jedno z najlepszych miejsc, gdzie miałam szansę zagrać. Pozostawia sobie jeszcze wiele do życzenia, szczególnie w kwestii organizacji, jednak niedociągnięcia te nie raz, nie dwa będą neutralizowane przez wspaniałą społeczność. Mam nadzieję, że za rok, gdy wykwitnie kolejny konkurs recenzencki, będę mogła z dumą wykasować akapity psioczące jak tu źle i niedobrze, a w zamian wstawię same plusy.
Never Winter - Spoiler:
Witam was serdecznie, z tej strony Never Winter. Na FTPM wszyscy mnie znają z inicjatyw na forum, które mają zapewnić balans, zgodność z realiami oraz fun. Póki co większość jest odrzuconych... Anyway, postanowiłem napisać tą recenzję po to, aby przybliżyć forum osobom niewtajemniczonym. Czego mogą się spodziewać i czy gra jest warta świeczki. W takim wypadku, zaczynamy, hurr durr!
Zgodność z realiami - 2.5/10 Marzyło ci się wejść do świata Fairy Tail, gdzie wstąpiłbyś do gildii, poznał nowych towarzyszy i wyruszał z nimi na niebezpieczne misje, ratując świat jak Natsu czy Erza, obracając przeciwników w perzynę w epickich walkach. Cóż, szukaj dalej, bo na tym forum czegoś takiego nie znajdziesz. FTPM z kanonem ma właściwie wspólne tylko nazwy. Pozostałe to totalny wymysł tutejszych adminów. Nie spodziewaj się brania na klatę ataków - jeden może cię zabić (sprawia to że broń biała bądź dystansowa często przewyższa magię). Gildie oznaczają tylko to, jaki masz kolorek. I czasami jest jakiś event gildijny. Jednak jest możliwość bycia na forum przez długi czas i nie posiadania misji z członkami gildii nawet jeden raz. Magia jest totalnie znerfiona, zapomnij o czarach, które nawet na samym początku posiadali bohaterowie. Tutaj to są zaklęcia rangi Ski, które są niedostępne na początku. Generalnie, jakiekolwiek znaczące efekty zaczynają się od rangi B, kosztują jednak sporo. Oczywiście, nie możesz zmieniać siły zaklęcia, która jest constansem i po negocjacjach mogą pozwolić ci na flokulację. Inaczej musisz zapłacić za zmniejszenie/zwiększenie rangi. Uczysz się ich w czasie treningu, bo w czasie walki masz olbrzymią szansę sfailowania (sic!). Ogólnie rzecz ujmując, gdyby zmieniono nazwy, nikt by się nie zorientował, że mamy do czynienia z Fairy Tailem. "Nie wszystko musi być zgodne z realiami". "To forum jest na podstawie, a nie odwzorowuje Fairy Tail". Tłumaczenie tłumaczeniami, ale osoby które oczekują przygód na miarę Fairy Tail mogą się srodze zawieść.
Oprawa audiowizualna - 8/10 Na sam początek rzucają się w oczy przyjemne dla oka kolory, niezbyt jaskrawe ani zbyt ciemne, przez co nie ma problemu z czytaniem postów. Sama sygna forum jest ciekawym zlepkiem postaci, które należą do odpowiedniej gildii. Działy są dobrze poukładane i można z nich wiele wyczytać, aczkolwiek od czasu do czasu pojawia się pewien bałagan. Forum ma dobrych grafików, którzy chętnie zajmą się poprawianiem forum i przerabianiem avatarów, więc oprawę można zaliczyć na duży plus.
Community - 8.5/10 Jedną z niewątpliwych zalet tego forum jest bardzo dobra atmosfera panująca pomiędzy graczami. Wszyscy są tutaj mile witani, a na pytania udzielana jest wyczerpująca odpowiedź. Czasami jednak budzi wątpliwość totalne zaufanie w stosunku do siebie starej kadry, która stanowi znaczną część forum. Pogaduszki na CB schodzą na tematy zupełnie eteryczne dla nowego użytkownika. Ogólnie jednak jest bardzo dobrze, nie spotkałem się póki co z wielkim flame warem, a konflikty często zostały zażegnane.
Kadra MG oraz adminowska - 8/10 Jeden z mocniejszych punktów jest bardzo dobrze zorganizowany rząd forum. Nie ma częstych kłótni pomiędzy adminami, którzy generalnie się dogadują. MG oraz modowie również są przyjaźni, nawet Collete, która zniszczyła niejedną kartę postaci pod względem błędów językowych tam popełnionych. Komunikacja MG-gracz jest na dobrym poziomie... Oczywiście, nieuniknioną rzeczą są kłótnie, jednak póki co żadna nie dotarła do momentu, w którym forum trzeba było zamykać. Jedyny problem czasami jest z MG, który nie odpowiada i przez co misja ciągnie się miesiącami za nędzne wynagrodzenie. Jednak ostatnio można MG wymieniać, więc to nie stanowi większego problemu.
Fabuła - 7 (dla niektórych 3)/10 Jak wspominałem, to forum jest raczej oderwane od rzeczywistości mangowej, co niektórych ludzi może naprawdę denerwować. Jednak, jeśli przymkniemy na to oko, gra się bardzo przyjemnie. Misje przebiegają ciekawie, pojawiają się zwroty akcji, przeciwnicy do pokonania, światy do uratowania. Nie jest to Zeref i spółka, ale inkwizytorzy, wampiry, zombie, demony ziguratu i inne. MG czasami jednak przesadzają i wrzucają team zupełnie nienadający się na zadanie albo mający umiejętności, które na ten typ misji się nie nadadzą. A w misjach "bardzo trudnych", które są jedyną sensowną formą expienia, przeżycie jest dość skomplikowane. Posty - 9/10 Ani długie, ani krótkie, lecz w sam raz. Jedno z niewielu forum, w których ludzie nie piszą dwulinikowce ani (w większości) eseje, ale bardzo rzeczowe posty. Zarówno MG, jak i gracze nie przesadzają... przeważnie. Jednak nawet jeśli gracz jest lejwodą, to najczęściej trafia na swoich, więc mogą się dogadać. ... Jedyne co mogło irytować, to system "dobry post=nagroda" typu otwarcie 2 źródła magii. Nikt tego nie zdefiniował, co oznacza "dobry", więc napisano esej na wiele stron, lecz nikt tego nie przeczytał, co było godne nagany. Jednak pomijając te przypadki jest całkiem ok.
Character development - 6/10 System tutaj jest prosty. Na sam początek dostaje się 60 (teraz podobno 100) PD i 5.000 klejnotów. Z tego mamy stworzyć sobie postać, która ma nam wystarczać do jej śmierci. Za kasę kupujemy magic itemy, a za PD umiejętności oraz czary. Brzmi prosto i ciężko tutaj coś spartolić, nie? Jednak to możliwe, bo przegapiono jeden istotny element: szybkość ekspienia. Misje trwają najczęściej od 3 do 6 miesięcy. Problem jest taki, że nagrody za misje łatwe oraz średnie są trudne do przełknięcia, a trwają bardzo długo. Jeśli nie masz 3 lat, nawet nie próbuj tutaj budować postaci - wyekspienie 100 PD to kwestia ponad 5 misji. Można ryzykować trudne oraz bardzo trudne, ale sadyzm na tych misjach jest taki, że zginąć naprawdę, naprawdę łatwo - a po tym tracimy ostatecznie postać. Koszty umiejek to 20 PD za 1 lvl, ale ta cena rośnie aż do 60 za 3 lvl. Podniesienie całkowite kosztuje 100 PD. Zaklęcia kosztują od 5 PD za D (robi ładne światełka) do 40 PD za A (coś co ma szanse pozbycia się wielu wrogów). Można za PDki kupować również moc magiczną, która jest potrzebna, aby rzucić więcej niż 2 czary... Ogólnie expa zawsze brakuje, a okazji na jego szybkie zdobycie jest mało. Więc jeśli zamierzacie zagrzać ławki forum na 2-3 lata... Niewiele osiągnięcie.
System forum - 7/10 Jak wspominałem, ten system nie ma za dużo wspólnego z FT, głównie dlatego, że wszyscy są papierami. Przez co nawet najprostszy cios od byle mobka może zabić postać. Dlatego trzeba uważać w szczególności... Zaklęcia, jak wspominałem, są tutaj od PWM do A, w tym S i SS trzeba odblokować pierwsze będąc magiem S i S+ (wiąże się to ze zdaniem piekielnie trudnego egzaminu, na którym przeżycie nie jest pewnością - czemu wtedy znika magiczna blokada na te zaklęcia, tego do dzisiaj nie wiem). PWM to cała "kosmetyka" magii, nie licz na jakiekolwiek efekty na realną walkę. D można porównać ze sztuczkami jarmarcznymi, naprawdę błazen lepiej potrafi wszystko. C to są bardzo słabe zaklęcia, jednak już nieco raniące. Na B i A zaczyna się prawdziwa gra... Lecz one kosztują majątek zarówno w PD jak i w MM. Kiedy się skończy, to koniec - w większości nie ma możliwość jej regeneracji, co boli postacie skupiające się tylko na magii. Ogólnie da się przyzwyczaić, ale pozostawia po sobie pewien niesmak. Co do potyczek gracz vs. gracz, dzieli się tutaj na turę ataku i obrony. W turze obrony nie można atakować, co może doprowadzać do trochę dziwnych sytuacji (powaliłeś przeciwnika i go trzymasz, lecz musisz puścić w turze, bo nie może atakować). Większym jednak problemem jest to, że do każdej karty i księgi zaklęć postaci ma każdy dostęp, przez co jest bardzo proste zebranie wszystkich danych na jego temat. Ten system istniał dawno i gdyby go zniesiono, zapewniłby nieuczciwą przewagę starej kadrze, jednak ciężko się z nim zadowolić. Nie przepadam również za dużą ilością multi, która może sprawić, że widać więcej graczy na forum niż w rzeczywistości jest, przez co trudno mi policzyć, ile tak naprawdę jest aktywnych graczy.
Ostateczna ocena - 8-/10 ... Ogólnie jednak rzecz biorąc forum nie jest złe. Można się na nim bawić, jeśli się przymknie oko na brak zgodności z kanonem, potknięcia w sprawie czarów oraz walki, łatwej możliwości śmierci oraz wszechobecnych nerfach. Dużą rolę odgrywa przyjemna atmosfera na forum, gdzie każdy jest mile witany... Póki co forum trwa od 2 lat, większość osób to stara kadra. Mimo że było wiele zmian, wciąż się zmienia. Czy przetrwa długi okres czasu tak, że będą śpiewać o nim pieśni? Czas pokaże...
|
|